Ervaring Roelof met de Agapornis Cana

Mijn eerste kweek met Agapornis Cana:

In September kwam ik bij Gerco om vogelzaad te halen en dan kijk ik ook altijd of hij nog iets van mijn gading heeft zitten. Deze keer had hij twee koppels Cana’s zitten. Ik vroeg wat ze per koppel moesten kosten, en dit viel mij mee, maar ik moest natuurlijk wel eerst thuis met mijn vrouw (Annie) overleggen. Na kort beraad,wou ze zelf zien om welk soort vogel het ging en gingen wij weer naar Gerco.Zij was het er mee eens dat dit mooie vogels waren, en zo is het tot de aanschaf van een koppel wildvang Cana’s gekomen.

Ik heb ze in een broedkooi gezet van 80 cm lang 40 cm breed en 40 cm diep met aan de buitenkant een L-vormig nestblok. Het verblijf is verwarmd tot ± 20 graden.Ik voer ze met zaad voor Agaporniden en eivoer, maar eivoer eten ze bijna niet.In het begin waren ze heel schuw, maar na een paar weken bleef de pop toch op de stok zitten als ik ze voer gaf, maar de man vloog dan in de achterste hoek.Ook begon de pop te schetteren als ik in de buurt kwam van hun verblijf.Het heeft wel twee maanden geduurd voor ze het nest blok gingen verkennen, maar in december verbleef de pop alleen nog maar in de nestkast.Na een paar dagen werd ik toch nieuwsgierig en ben gaan kijken wat er gaande was in het broedblok, ik zag de pop op een ei zitten de man zat er stijf naast.Ik had gelezen dat Cana’s wildvang meestal in het najaar broeden, dat klopte dus.Op 19 december had zij vijf eieren en zo ver ik het kon zien, waren er vier van bevrucht.Als het goed gaat moesten ze begin januari 2005 uitkomen.Helaas kwamen er drie eieren niet uit, het vierde ei wel, maar het jong werd niet gevoerd door de ouders.Na twee weken, ze zaten alleen maar in het nestblok, lag er weer een ei in het nest.

Deze keer werden er vier eieren gelegd maar er was geen van hen bevrucht.Begin april had de pop weer een ei. Bij het tweede ei had de pop het heel moeilijk, ze zat onder in de kooi in elkaar gedoken en schudde met het lichaam heen en weer. Ik kon de pop ook zo oppakken zonder dat ze probeerde te bijten, bij controle bleek dat er een vrij groot ei in zat. Met een beetje hulp van mij kwam het ei er uit.Met het derde en vierde ei had ze geen probleem maar, met het vijfde ei was weer het zelfde als het tweede ei.Na 23 dagen kwam één ei uit. Na zeven dagen kon ik hem ringen, hij/zij wordt goed gevoerd. Ik voer ze nu ook gekiemde onkruidzaden gemengd met eivoer om toch te zorgen dat ze eivoer opnemen. Dit gaat er met kleine beetjes in.Nu is het afwachten wanneer hij/zij uitvliegt.