Kweekverslagen

Ervaring Roelof met de Agapornis Cana

Mijn eerste kweek met Agapornis Cana:

In September kwam ik bij Gerco om vogelzaad te halen en dan kijk ik ook altijd of hij nog iets van mijn gading heeft zitten. Deze keer had hij twee koppels Cana’s zitten. Ik vroeg wat ze per koppel moesten kosten, en dit viel mij mee, maar ik moest natuurlijk wel eerst thuis met mijn vrouw (Annie) overleggen. Na kort beraad,wou ze zelf zien om welk soort vogel het ging en gingen wij weer naar Gerco.Zij was het er mee eens dat dit mooie vogels waren, en zo is het tot de aanschaf van een koppel wildvang Cana’s gekomen.

Ik heb ze in een broedkooi gezet van 80 cm lang 40 cm breed en 40 cm diep met aan de buitenkant een L-vormig nestblok. Het verblijf is verwarmd tot ± 20 graden.Ik voer ze met zaad voor Agaporniden en eivoer, maar eivoer eten ze bijna niet.In het begin waren ze heel schuw, maar na een paar weken bleef de pop toch op de stok zitten als ik ze voer gaf, maar de man vloog dan in de achterste hoek.Ook begon de pop te schetteren als ik in de buurt kwam van hun verblijf.Het heeft wel twee maanden geduurd voor ze het nest blok gingen verkennen, maar in december verbleef de pop alleen nog maar in de nestkast.Na een paar dagen werd ik toch nieuwsgierig en ben gaan kijken wat er gaande was in het broedblok, ik zag de pop op een ei zitten de man zat er stijf naast.Ik had gelezen dat Cana’s wildvang meestal in het najaar broeden, dat klopte dus.Op 19 december had zij vijf eieren en zo ver ik het kon zien, waren er vier van bevrucht.Als het goed gaat moesten ze begin januari 2005 uitkomen.Helaas kwamen er drie eieren niet uit, het vierde ei wel, maar het jong werd niet gevoerd door de ouders.Na twee weken, ze zaten alleen maar in het nestblok, lag er weer een ei in het nest.

Deze keer werden er vier eieren gelegd maar er was geen van hen bevrucht.Begin april had de pop weer een ei. Bij het tweede ei had de pop het heel moeilijk, ze zat onder in de kooi in elkaar gedoken en schudde met het lichaam heen en weer. Ik kon de pop ook zo oppakken zonder dat ze probeerde te bijten, bij controle bleek dat er een vrij groot ei in zat. Met een beetje hulp van mij kwam het ei er uit.Met het derde en vierde ei had ze geen probleem maar, met het vijfde ei was weer het zelfde als het tweede ei.Na 23 dagen kwam één ei uit. Na zeven dagen kon ik hem ringen, hij/zij wordt goed gevoerd. Ik voer ze nu ook gekiemde onkruidzaden gemengd met eivoer om toch te zorgen dat ze eivoer opnemen. Dit gaat er met kleine beetjes in.Nu is het afwachten wanneer hij/zij uitvliegt.

Ervaring Roelof met de Aymara Parkieten

Mijn eerste kweek met de Aymaraparkiet:

Aymara parkiet is een parkiet uit de familie van Citroenparkieten en de Catharinaparkieten. De naam Aymaraparkiet heeft hij te danken aan de Aymara indianen. In het jaar van 2002 heb ik een koppel aymaraparkieten gekocht op een tentoonstelling in Assen. Hiervan ging de pop in het voorjaar 2003 dood, en ben ik op zoek gegaan naar vervanging. Bij Kolenbrander hoorde ik dat er in Gramsbergen een kweker was, die wel eens Aymara’s aangeboden had. Na een telefonisch contact, werd er een afspraak gemaakt, omdat hij wel fris bloed in zijn lijn wilde hebben, kwamen wij overeen dat ik de man zou inleveren, en ik van hem een onverwant koppel kreeg. (met bij betaling van de pop). Dit was in het najaar van 2003.

In het voorjaar van 2004 begonnen ze elkaar te voeren en kwetteren ze de gehele dag tegen elkaar. Nadat ik ze minder zonnepitten had gegeven begonnen ze ook te paren en nog harder te kwetteren. Dit leidde tot de leg van het eerste ei op 08 mei, na ei legging weer een paring en na twee dagen weer een ei, dit ging zo door tot dat het 5 ei gelegd was. Dit was op 16 mei. Na het leggen van het vijfde ei kwam de pop niet vaak meer in beeld, als de pop uit de broedblok kwam, begon het gekwetter meteen weer en werd er ook weer gepaard. In totaal hadden ze zes eieren. De man voert de pop op het nest. De broedtijd duurt 28 dagen en het uitvliegen duurt 50 tot 60 dagen ,volgens de boeken, dus dit is erg lang wachten. Na tien dagen heb ik gekeken of de eieren bevrucht waren, het bleek dat toch maar een ei bevrucht was en heb ik 3 eieren uit het nest gehaald. Na in totaal 28 dagen broeden was er een jongen uitgekomen, en heb ik vier dagen daarna de andere onbevruchte eieren verwijderd, de pop bleef rustig op het nest en voerde het jong goed. Zeven dagen na het uitkomen was het jong nog te klein om te ringen, dus nog een paar dagen wachten, twee dagen later, dus de negende dag, heb ik het jong geringd met een ring van 4 mm, hij /zij kreeg nr. 77. Het jong had toen de ogen nog niet open, maar 3 dagen later waren ze open. De pop is nu regelmatig van het nest daarom kan ik ook gemakkelijker controleren. Veertien dagen na het uitkomen kwamen de eerste staartpennen, het jong wordt nog alleen door de pop gevoerd. Het jong is toch al naar veertig dagen uitgevlogen, hij zit wel iedere nacht in het blok, waar ook de man en pop bij zitten. Ik hoop dat hij, tegen de tijd dat de tentoonstelling is, zijn staart op lengte heeft en ook goed op kleur is. Het jong is een pop, dit kun je zien aan de kleur van de poten.